top of page

Början; varför finns vi till?

Uppdaterat: 21 jan. 2022

Ett lätt skrammel från tablettasken med rosa och gröna detaljer. Matsalsbordets vita yta som knappt skymtar fram genom högarna av pennor, vita ark och skisser. Det mjuka, gula ljuset som omfamnar vardagsrummet som en varm filt till skydd mot mörkret utanför fönstret. Ljudet av TVn i bakgrunden. Röster och ljud som formar en vardag. Ett stilla smackande från spädbarnet i min famn. En av mina första minnesbilder från en familj som sakta vaknar upp ur djup kris. En familj som med tveksamhet vågar ta emot stundens harmoni. En familj som nästan brast.


Det var jag som föll. Och med mig såg jag allt som var vår trygghet rasa. Så med näsan knappt över vattenytan stod siktet redan klart; det här ska aldrig få hända igen! Varken för mig eller någon annan. För det ska det inte behöva göra.


I september 2011 föddes en fantastisk liten flicka; Tuva. Med henne föddes också nya insikter hos ett ungt föräldrapar. Insikter om människovärde och villkorslös kärlek men också om vilka krav som följer med ett annorlunda föräldraskap och att alla människor tillslut når sin gräns. Genom Tuva kom erfarenheterna om att vara sitt barns fulla stöd. Inte bara under spädbarnstiden utan genom livet.


Genom henne kom utmaningen att släppa in människor i den närmsta sfären, människor som blev stödet som fick vardagen att fungera men också begränsade i självbestämmande och integritet. Genom Tuva startade livet med personlig assistans och ett ungt föräldrapar stod plötsligt inför att deras hem var arbetsplats och inför att hitta balans mellan ett föräldraskap och arbetsledarroll mitt i att livet inte blev som väntat.


Genom åren växte både insikter och behov. Arbetsgruppen i hemmet växte. Familjen växte. Och kraven på struktur för att få vardagen att gå ihop växte. Och med det växte också behovet av en fungerande kommunikation mellan alla som fick tillvaron att formas till ett meningsfullt liv. Pärmar med fina rubriker längs ryggen, listor med uppgifter och information, lappar på skåpsluckor och i lådor, chatgrupper med ändlöst skroll av information. Och mitt i allt en förälder. En ung förälder som tappat en tydlig bild av sin egen gräns. Ständigt tillgänglig för frågor och med tydlig hand guida runt alla parter till rätt information.


Men det var jag som föll. Och med mig såg jag allt som var vår trygghet rasa. En tuff graviditet som sammanföll med ett stort personalskifte i arbetsgruppen. Plötsligt fanns den tydliga handen inte där. Och i pärmar och bakom skåpsluckor låg informationen dold för dem som hade kunnat rädda fallet. Utan dem blev vardagen ett inferno av plötsliga bränder att släcka och trots alla välvilliga händer som önskade hjälpa. Resan tillbaka tog så lång tid. Så lång tid att vi nästan glömt vad vi saknat.

Så där- i det mjuka, gula ljusets omfamning, till ljudet av röster och ljud som formar en vardag- där började allt ta form. Med näsan knappt över ytan och med spädbarnet smackande i min famn. Med egna minnen, ord från vänner och nära samtal med personliga assistenter som utgångspunkt. Bland högar av pennor, vita ark och skisser samlades alla år av erfarenheter inom ramar i storlek av en rosa och grön tablettask. Alla listor, pärmar, skåpsluckelappar och chatskroll tog sakta form i en plan för ett digitalt verktyg som skulle kunna samla allt på ett ställe. Som skulle kunna uppdateras i stunden. Som skulle kunna underlätta, hålla ihop och guida den personliga assistansen. Som skulle kunna ge mig utrymme att falla. Falla utan att allt som är vår trygghet skulle behöva rasa. För det ska aldrig få hända igen! Det ska det inte behöva göra!


Jag heter Malin Larsson. Idéskapare och en av grundarna till ViewMe. Jag är till yrket fysioterapeut och även arbetsledare och aktivt involverad i min dotters personliga assistans. Men mest av allt är jag mamma till tre på var sitt sätt fantastiska barn. Den här innovationen har sprungit ur önskan att ha utrymme för just det- att vara den förälder mina barn behöver. För att nå dit behövs verktyget som ger mig möjlighet att dela det utökade föräldraansvaret för ett barn med funktionsvariation med andra. Och det verktyget skapar vi nu. TACK för att du följer med oss från start på vår resa! Det finns så många som axlar den tunga bördan av ett utökat föräldraansvar. Det här gör vi för er...men ännu hellre MED er!

223 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Uppstart!

bottom of page