top of page

Resan; hur hamnade vi här?

Uppdaterat: 21 jan. 2022

Att ta en vision till verklighet mitt i ett småbarnsliv med extra allt är inte det lättaste. Inte minst när entreprenörspoddarnas tips och råd i mycket skär sig helt med livssituationens förutsättningar. Lyckligtvis finns en annan väg att gå. En väg livet tillsammans med ett barn med funktionsvariation lärt ut väl.


Ett steg i taget. Bygg på dina styrkor. Ta hjälp av de du har nära.


En bokbeställning med tema företagande. Ett tips från en vän. Ett första samtal. Öppenhet kring luckor i erfarenheten med varm respons av en välvillig medmänniska som följd. Ett steg i taget. Sida för sida. Samtal för samtal. Styrkan i att erkänna sina begränsningar och belöning i form av välvilliga råd. Successivt byggs lärdomar upp och luckorna fylls.


Så började det dunkla vintermörkret skingras kring det vita matsalsbordets högar av skisser och pärmar och ge plats åt vårens skira ljus. Ett ljus som också gav klarhet i att skapa ett komplext digitalt verktyg är dyrare än vad vi skulle kunna bekosta på egen hand.

Men ett steg i taget. Och tillsammans med studentföretaget WeknowIT fick visionen sin första digitala form. Samtidigt fick jag min första insikt i den digitala utvecklingens flöde och hur många bitar och funktioner som behöver sammanlänkas för att skapa en helhet. För en tid flöt det på. Dagarna blev varmare och prototypen tydligare. Men ju närmare höstens kyliga vindar vi kom insåg vi att min bristande erfarenhet i kombination med engagerande men lika oerfarna studenter inte räckte hela vägen för att forma det verktyg den personliga assistansen kräver. Så lagom till att de första höstlöven sakta seglade ned utanför fönstret stod utvecklingen på paus. Skisser hade tagit form i färgglada bilder på en skärm. Men inte mer.






Ett steg i taget. Bygg på dina styrkor. Ta hjälp av de du har nära. I vintermörkret vändes sida efter sida. Ord efter ord tog plats på affärsplanens ark. Nära vänners tips ledde till möten med investerare som med värme delade med sig av tips och råd som sakta fyllde i mina luckor. Tips och råd ledde slutligen till NAG; Nordic Accessibility Group, en organisation som samlar kompetens med fokus på digital tillgänglighet och inkludering. Snudd på årsdagen efter att de första skisserna vid det överbelamrade matsalsbordet tagit form presenterades så en grundlig förundersökning och bearbetad prototyp för en produkt med potential att faktiskt lösa familjernas och assistansens utmaningar. Bakom förundersökningen låg NAGs samarbetspartner AxessLab, representerade av Joakim Larsson, en frontendprogramerare med starkt hjärta för projektet genom att ha tagit del av sin systers resa och uppväxt med personlig assistans.


Men där tog det stopp. Ekonomiska medel att komma vidare saknades. Möte efter möte med Almi, investerare och intressenter som alla kunde lösa delar men inget som skulle ta produkten i mål. En växande insikt om hur mycket som behöver fungera i bakgrunden för att kunna få vision till verklighet men också för att bygga upp en verksamhet som kan få det att fungera för användarna i längden. En växande insikt om vidden av utmaningen. Mitt i ett småbarnsliv med extra allt. Med en näsa som nyligen kommit över vattenytan.


Ett steg i taget. Bygg på dina styrkor. Ta hjälp av de du har nära. Det finns en enorm styrka i forma tillsammans! Så även när det gäller företagande. För just där och då, där allt hade fastnat och inga lösningar kändes som den rätta, där lättade jag hjärta och tankar för en vän. En vän med stort engagemang och driv. En vän som blev starten på en ny väg framåt. Så i sommarnattens dunkla sken satt vi vid ett vitt matsalsbord. Täckt med högar av skisser och pärmar. Och formade det företag som idag driver processen att få fram det digitala verktyget den personliga assistansen behöver. Tillsammans. Ett steg i taget. Genom att bygga på varandras styrkor. Och ta hjälp av varandra.


De som skapade möjligheterna att gå vidare är;


Hanna Bengtson, till yrket fysioterapeut med många års erfarenhet av habilitering men även ett förflutet inom personlig assistans. Hanna är mamma till tre barn och har fingertoppskänsla i att bemöta varje individ med det som i stunden behövs.


Eddie, till yrket fysioterapeut och klinikägare med känsla för företagande och strategi. Eddie är gift med Hanna och har stort engagemang i sina barns aktiviteter, lek och lärande.


Jimmy, egenföretagare inom transport men med grund inom IT. Gift med mig och klippan jag lutat mot och bollat med genom livet i stort men även under processen med att utveckla ViewMe.


Tillsammans kompletterar vi varandra och ger det bästa av oss själva för att forma verktyget som strukturerar upp och guidar den personliga assistansen. Vi drivs av att få lära vad ni behöver och omsätta det i praktiken. Genom er får vi chans att ta plats på en spännande och rik läroresa. (För er. Med er.)



118 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

Uppstart!

bottom of page