top of page

Semester med ViewMe

Sommaren är här! Och mer eller mindre medvetet går kropp och sinne ned på lågvarv. Varma vindar och vågors brus får tankarna att fladdra iväg och önskan om att kravlöst få ladda om bosätter sig i våra väsen. För många innebär sommar och semester en välkommen möjlighet att ta paus från rutiner och att förhålla sig till fasta klockslag. Men för familjer inom funkisvärlden sker ofta en inre strid mellan den starkt pockande önskan om kravlöshet och den obönhörliga sanningen om att verkligheten faktiskt inte tillåter en vardag utan rutiner och fasta klockslag. Om du som anhörig till en person med funktionsvariation slår upp ögonen på din första semesterdag med en låg känsla i kroppen så är du i gott sällskap. För den inre striden mellan behovet av återhämtning och att bära upp en älskad närståendes tillvaro är ett tufft slag att stå i. En ekvation som så sällan går ihop med någon vidare energimarginal.Samtidigt är sommaren en tid av rubbade förhållanden. Grundläggande rutiner som mat, medicinering, kroppsaktivering och hygien behöver ofta fungera som vanligt, trots att en del av det kanske normalt utförs av barnomsorg eller daglig verksamhet. Många assistansgrupper går på underbemanning eller har oerfaren personal under sommaren, vilket innebär ett högre krav på närvaro av anhöriga för att se till att alla vardagsmåsten rullar på som de ska. Det är vanligt att anhöriga brottas med känslan av att ständigt slitas mellan sina roller och aldrig kunna landa helt i känslan av en bubblig skål under sommarmiddag med vänner utan att tankar, uppmärksamhet och känslor fladdrar iväg. ”Vänta nu…vad är klockan? Har jag missat medicinen?”. ”Men nej! Har jag fastnat så här länge i ett samtal?! Hen borde ju ha fått kommit upp i gåstolen för länge sedan!”. ”Gav jag mellis? Eller skulle Kalle göra det..?”. ”Hinner hen med de andra barnen där borta? Jag borde hjälpa till i samspelet…men köttbiten på grillen då..?”. Ständiga ställningstaganden och en uppmärksamhet i ständig splitt får energin att sina kvickt. En svår situation med ett sinne som skulle behöva hjälp att styra upp och checka av för att kunna hitta stunder att checka ut.


Så när nya rutiner för sommarlivet just lagt sig svalnar vindarna plötsligt av med ett löfte om att hösten närmar sig. För vissa rusar känslan av att sommaren är över innan den ens tagit vid och för andra lägger sig ett lugn av vetskapen om att vardagens rutiner och andningshål stundar. Men vilken känsla som än tar vid behöver en energi på sparlåga nu räcka till att uppdatera återvändande personal om sommarens upplevelser och förändringar. Vardagståget behöver en knuff för att komma igång i sina hjulspår och gamla rutiner behöver dammas av.

Och visst är den rätt vanlig ändå? Den där känslan som kryper på under sommarmiddagen… På en filt på badstranden… När vardagen knuffats igång och en stund av stillhet visar sig. Den där stora tomheten av att ha varit till för allihop, inte räckt till för någon alls och allra minst vet vart du har dig själv längre.ViewMe kan inte förändra verkligheten. De måsten som finns för att funkistillvaron ska snurra kommer alltid att vara måsten och sommaren kommer alltid att vara en utsatt tid för många som lever ett liv kring funktionsvariation. Vi kan inte förändra verkligheten. Men vi vill vara med och skapa andningsrum. Ge strukturen som håller rutinerna igång. Som gör det tydligt vem som gjort vad. Som påminner och låter hjärnan vila från att hålla allt i bakhuvudet. Som skapar möjligheten att checka av så att det blir tydligt när det går att checka ut. Och när det i höstvindarnas sus är dags att blåsa liv i gamla rutiner så finns de redan där! En knapptryckning bort med instruktioner som guidar igång arbetsflödet efter stöttepelarnas välförtjänta sommarpaus. Med möjlighet att väva in sommarens uppdateringar i det gamla invanda med enkelhet. Redo för arbetsgruppen att checka av. Kanske så att du äntligen kan checka ut?


Kanske kan det vara läge att starta igång hösten med att samla alla rutiner och tankar på ett och samma ställe? Kolla in om ViewMe kan vara en framtidslösning för dig här:

https://www.viewme.se/om-viewme

Är du redan säker på att vi kan vara ett stöd i din tillvaro? Häng med på vår fortsatta resa genom att boka uppstart här:

https://www.viewme.se/book-online


Våra varmaste tankar och hopp om en sommar med utrymme för paus här och där!

/Gänget bakom ViewMe

213 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Uppstart!

bottom of page